Dona de Jesús
Alguns autors recents han posat en circulació una hipòtesi segons la qual Maria Magdalena hauria estat la muller, o la companya sentimental, de Jesús de Natzaret, a més de la dipositària d’una tradició cristiana de signe feminista que hauria estat curosament amagada per l’Església Catòlica. Aquestes idees foren desenvolupades primer en alguns llibres de pseudo-història, com L’enigma sagrat («The Holy Blood and the Holy Grail», 1982), de Michael Baigent, Richard Leigh, Henry Lincoln i La revelació dels templaris («The Templar Revelation», 1997), de Lynn Picknett i Clive Princey. En aquests llibres es mencionava a més una hipotètica dinastia fruit de la unió entre Jesús de Natzaret i Maria Magdalena.

Magdalena penitent, per Francesco Hayez
Posteriorment, aquestes idees han estat aprofitades per diversos autors de ficció com Peter Berling (Els fills del Grial) i Dan Brown (El codi Da Vinci, 2003), indicant la Dinastia Merovíngia com l’hipotètic llinatge, tot i que es tracta d’una afirmació gratuïta sense cap fonament científic. No existeix cap passatge ni als evangelis canònics ni als apòcrifs que permeti afirmar que Maria de Magdala fou l’esposa de Jesús de Natzaret. Per a la majoria dels estudiosos del Jesús històric és una possibilitat que ni tant sols mereix ser considerada seriosament. Els partidaris d’aquesta idea, no obstant, es fonamenten en tres arguments:
O En diversos textos gnòstics, com l’evangeli de Felip, es mostra que Jesús tenia amb Maria Magdalena una relació de major aproximació que amb la resta dels seus deixebles, inclosos els apòstols. En concret, l’evangeli de Felip parla de Maria Magdalena com «companya» de Jesús. Tanmateix, aquesta interpretació no té en compte que, d’acord amb el caràcter simbòlic d’aquests texts, el més probable és que en ells Maria Magdalena sigui una representació dels gnòstics com veritables dipositaris dels coneixements secrets de Jesús, en tant que els apòstols simbolitzen segurament l’Església oficial que, segons el punt de vista gnòstic, no va comprendre els seus ensenyaments i els va desfigurar.
O Als evangelis canònics, Maria Magdalena és, excloent la mare de Jesús, la dona que en més ocasions apareix, i és presentada a més com a seguidora propera a Jesús. La seva presència als moments crucials de la mort i resurrecció de Jesús pot suggerir que estava lligada a ell per llaços maritals.
O Un altre argument que esgrimeixen els defensors de la teoria del matrimoni entre Jesús i Maria Magdalena és que a la Palestina de l’època era estrany que un home jueu de l’edat de Jesús (uns trenta anys) es mantingués solter, especialment si es dedicava a predicar com un rabí, ja que hagués estat en contra del manament diví: «creixeu i multipliqueu-vos». Tanmateix, el judaisme que va professar Jesús era molt diferent de l’actual i el paper del rabí no estava encara ben definit.
Solament després de la destrucció del Segon Temple, l’any 70, el paper del rabí va quedar establert amb claredat a les comunitats jueves. Abans de Jesús, és demostrada l’existència de mestres religiosos solters, per exemple, en els cercles essenis. També Joan el Baptista fou solter, segons tots els indicis.
Més endavant, alguns primers cristians, com Pau de Tars, serien també predicadors solters.
Ramón K. Jusino ha proposat la teoria de què Maria Magdalena fos el «deixeble que estimava Jesús», tal com es presenta l’autor de l’Evangeli de Joan i que és tradicionalment identificat amb l’apòstol Joan.
Jusino es basa en el fet de què en diversos texts apòcrifs, com els citats més amunt, es diu que hi va haver una relació d’especial apropament entre Jesús i Maria Magdalena.
Segons Jusino, que es basa per a la seva teoria en un llibre del prestigiós erudit bíblic Raymond E. Brown, l’evangeli recolliria la tradició d’una comunitat, que Brown va denominar joànica, que es remuntaria al testimoni de Maria Magdalena com testimoni visual de Jesús.
Aquesta teoria no compta amb l’acceptació de la major part dels historiadors i investigadors bíblics.